Agrarische collectieven
Circa 12.000 deelnemende boeren (en particulieren met agrarische grond) voeren momenteel de ANLb-regeling uit. Zij zijn allemaal aangesloten bij één van de 40 agrarische collectieven.
Het collectief stimuleert deelname aan het ANLb en adviseert boeren bij het maken van keuzes hierover. Boeren bepalen uiteindelijk zelf welke beheerpakketten uit het aanbod van hun collectief ze kunnen en willen uitvoeren op hun grond. Het collectief bundelt deze en kijkt op gebiedsniveau of deze samen bijdragen aan een geschikt leefgebied voor (groepen van) soorten. Bij overeenstemming over het juiste beheer op de juiste plek, sluit de grondgebruiker een beheercontract met het collectief af en wordt hij of zij lid van het collectief.
Het collectief ondersteunt ANLb-deelnemers bij hun beheer, met praktisch advies en soms ook een cursusaanbod. Daarnaast monitoren zij de resultaten en voeren ze een schouw uit: een steekproefsgewijze toets om te kijken of het beheer goed gaat en hiervan te leren. Na afloop van het beheerjaar ontvangen alle deelnemers hun vergoeding voor het uitgevoerde beheer.
Agrarische collectieven zijn hiermee de spil tussen de overheid die doelen stelt en hier subsidie voor ter beschikking stelt, en de individuele boeren en particulieren die maatregelen uitvoeren om die doelen te bereiken. Naast biodiversiteit zetten collectieven zich ook in voor doelen op het vlak van landschap, bodem, klimaat en water.
Alle collectieven zijn verenigd in koepelorganisatie BoerenNatuur, die fungeert als intermediair tussen de overheid en de collectieven; tussen beleid en praktijk.
Nieuwsgierig naar de collectieven? Op de collectievenkaart van BoerenNatuur vind je ze alle 40.