Beheerstrategie
Als collectief is het zinvol om een beheerstrategie op te stellen. Dat is een document waarin je uitlegt welke keuzes je maakt bij de vertaling van de doelen uit het provinciaal Natuurbeheerplan naar het aanbod van beheerpakketten in je werkgebied.
De provincie geeft in haar Natuurbeheerplan aan WAT ze graag willen bereiken met het ANLb, vaak vertaald in welke doelsoorten in welke (leef)gebieden. Als collectief geef je in de beheerstrategie aan HOE je dat wil aanpakken.
Wat heb je aan een beheerstrategie?
Eigenlijk zijn er drie groepen die baat hebben bij een heldere beheerstrategie.
- De provincie
Een goede beheerstrategie kun je benutten bij de onderbouwing van je gebiedsaanvraag: het geeft een beknopt en goed doordacht beeld van de gemaakte keuzes van het collectief. De provincie kan hierin zien hoe je de doelen uit het Natuurbeheerplan vertaalt naar je eigen werkgebied. - Medewerkers collectief
De beheerstrategie is hun leidraad bij het bespreken van de mogelijkheden van ANLb met (potentiële) deelnemers. Welke (combinaties van) beheerpakketten zijn waar mogelijk? Ook kan je in de beheerstrategie vastleggen hoe om te gaan bij meer animo voor ANLb dan beschikbaar budget. - ANLb-deelnemers
Een heldere (en beknopte) beheerstrategie geeft agrarische grondgebruikers vooraf inzicht welke (combinaties van) beheerpakketten mogelijk zijn en welke spelregels het collectief hanteert bij deelname. De strategie draagt bij aan vertrouwen in het collectief: geen willekeur per deelnemer, maar doordachte keuzes op gebiedsniveau.
Stappenplan opstellen beheerstrategie
Voor het maken van een beheerstrategie zijn grofweg 4 stappen te onderscheiden.
Stap 1: doornemen provinciaal Natuurbeheerplan
De financiering van het ANLb komt vanuit de Europese Unie en de provincie. De provincie legt hun beleid voor het agrarisch natuur- en landschapsbeheer vast in het provinciaal Natuurbeheerplan (deze kun je inzien op de website van BIJ 12).
Lees meer
In het Natuurbeheerplan vind je:
- Een beschrijving van de leefgebieden waar ANLb mogelijk is
Zo zijn niet alle leefgebieden in alle provincies (even) zinvol. Provincie Gelderland heeft bijvoorbeeld geen leefgebied voor Open akker opgenomen, en je kunt je voorstellen dat het aandeel weidevogelbeheer (Open grasland) in Friesland hoger is dan in Limburg. - Een beschrijving van de doelsoorten per leefgebied
Landelijk is er één overzicht van ANLb-doelsoorten per leefgebied, maar per provincie is er uiteraard wel degelijk onderscheid, op basis van de verspreiding van deze soorten. Zowel Utrecht als Overijssel heeft leefgebied Dooradering opgenomen, maar de boomkikker is alleen in Overijssel als doelsoort benoemd. Deze soort komt in Utrecht eigenlijk niet voor. Meerdere provincies voegen daarnaast zelf provinciale doelsoorten toe, aanvullend aan de landelijke ANLb-doelsoorten. - Een beschrijving van randvoorwaarden voor deelname aan het ANLb
Veel provincies nemen specifieke criteria en eisen op voor deelname aan het ANLb. Bijvoorbeeld het voorkomen van een minimumaantal broedparen van een soort of een minimum omvang aan beheer bij elkaar. Nieuwsgierig waar die vandaan komen? Veelal uit dit rapport. - Een kaart met de begrenzing van de leefgebieden
Elke provincie maakt een kaart waarop de ligging van de ANLb-leefgebieden en eventueel Categorie Water of Klimaat is weergegeven. Is een perceel niet begrensd in een Leefgebied of Categorie? Dan is deelname aan ANLb in principe niet mogelijk. Deze kaart is ook door collectieven te raadplegen in SCAN-GIS.
Stap 2: keuze maken in leefgebieden en doelsoorten
Welke leefgebieden heeft de provincie benoemd, en op welke kenmerkende doelsoorten willen zij zich richten binnen dat leefgebied? Zijn er mogelijkheden in Categorie Water en Klimaat?
Als collectief maak je een keuze wat daarvan relevant is voor jouw werkgebied. Welke soorten komen voor? Waar willen jullie je op richten? Dit kunnen alle leefgebieden en doelsoorten uit het Natuurbeheerplan zijn, maar ook een selectie daarvan.
Stap 3: keuze maken in beheerpakketten
Wat hebben de gekozen doelsoorten nodig? Welke beheerpakketten zijn nodig om te voldoen aan een geschikt leefgebied waarin de habitateisen voor Voedsel, Veiligheid en Voortplanting in voldoende mate zijn vertegenwoordigd?
Op de pagina’s van alle doelsoorten vind je hier informatie over.
Stap 4: toevoegen van spelregels voor deelname
Afhankelijk van de gekozen doelsoorten en hun behoeften voor een geschikte leefomgeving wil je wellicht aanvullende voorwaarden vastleggen voor deelname aan ANLb.
Dit kan op basis van:
- Het Natuurbeheerplan: de provincie neemt soms zelf specifieke criteria op. Bijvoorbeeld dat nieuwe percelen met Botanisch grasland maximaal 0,5 hectare groot mogen zijn.
- De behoeften van de gekozen doelsoorten. Misschien wil je een verplichting opnemen van een combinatie van bepaalde pakketten of juist een maximale oppervlakte per perceel, etc.
De pagina’s over alle doelsoorten en de beheerpakketten helpen je met het bepalen van relevante spelregels.
De beheerstrategie vat de gemaakte keuzes in bovenstaande 4 stappen samen in één beknopt document. Dit geeft vertrouwen dat het collectief doordachte keuzes maakt, en biedt duidelijkheid over de mogelijkheden van ANLb in jullie werkgebied.