Handleiding
De BoerenNatuurWijzer is een naslagwerk voor het maken van ecologische afwegingen bij het inzetten van beheerpakketten. Primair gericht op het werk van agrarische collectieven, maar ook relevant voor andere geïnteresseerden.
Je raadpleegt de informatie als volgt:
Vertrekpunt:
soort
De soort staat centraal: je bent op zoek naar de meest geschikte beheerpakketten om een leefgebied te realiseren.
Vertrekpunt:
beheerpakket
Het gewenste pakket is al gekozen: je bent op zoek naar praktische tips over aanleg of beheer.
Ecologie
Eerst meer weten over de ecologische achtergronden?
Verken dan deze pagina’s.
We hebben niet de illusie dat de BoerenNatuurWijzer compleet is. Wel hebben we gepoogd per beheerpakket de belangrijkste ecologische afwegingen weer te geven, aangevuld met achtergrondinformatie van gerenommeerde kennisorganisaties én collega collectieven.
Leidend zijn de landelijke beheerpakketten van BoerenNatuur. De BoerenNatuurWijzer geeft een toelichting op de ecologische achtergrond van sommige pakketvoorwaarden of geeft aanvullende adviezen. Als collectief ben je vrij hoe je hiermee omgaat: je kunt de BoerenNatuurWijzer benutten als achtergrondinformatie voor medewerkers of deelnemers ANLb, of delen van teksten benutten voor je eigen regionale beheerpakketten of andere communicatie naar je deelnemers.
Dilemma’s
Wetenschap of de praktijk?
In de BoerenNatuurWijzer zijn resultaten uit wetenschappelijk onderzoek vertaald naar praktische handvatten voor collectieven, aangevuld met tips vanuit de collectieven zelf.
Om het geheel een beetje prettig leesbaar te houden, is bewust gekozen om niet overal bronvermeldingen te noemen, maar de meest relevante brochures, rapporten en artikelen die zijn benut toe te voegen als achtergrondinformatie.
Algemeen of specifiek?
Het doel van deze website is zo beknopt en helder mogelijk inzicht geven in ecologische afwegingen bij het afsluiten van beheerpakketten ten gunste van het inrichten en beheren van ANLb-leefgebieden. Feit is dat sommige keuzes afhankelijk zijn van de specifieke (groep van) soort(en) waar je het pakket voor wil inzetten.
Een overzicht maken per beheerpakket (meer dan 40) voor alle 65 doelsoorten was en is niet haalbaar. Dat betekent dat tips en adviezen soms in algemenere zin zijn geformuleerd voor een gehele soortgroep zoals ‘weidevogels’ of ‘amfibieën’. En ja, wetende dat het wensenlijstje voor een optimale leefomgeving voor de grutto er anders uitziet dan voor de kievit, en ook de knoflookpad wat anders vraagt dan de boomkikker.
Verdiep je dus altijd in de specifieke voorkeuren van de soorten in jouw collectief!