ANLb
Het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb) is een subsidieregeling die zich richt op het realiseren van leefgebieden voor specifieke doelsoorten. Nederland heeft een internationale verplichting voor 65 soorten hun ‘staat van instandhouding’ te behouden of te verbeteren.
Leefgebieden benadering
Het ANLb gaat uit van een leefgebiedenbenadering. Dat wil zeggen dat de inzet erop is gericht om gebieden zo in te richten en te beheren, dat ze geschikt zijn als leefgebied voor een soort of groep van soorten.
Het ANLb onderscheidt drie soorten leefgebieden:
- Leefgebied Open grasland voor weidevogels
- Leefgebied Open akker voor akkervogels
- Leefgebied Dooradering voor (soorten van) ecologische verbindingen
Het is goed te weten dat een ANLb-leefgebied niet hetzelfde is als een habitat. Een habitat is de specifieke omgeving, waarin een soort voldoende voedsel heeft, beschutting kan vinden en zich kan voortplanten. Oftewel de drie V’s: Voedsel, Veiligheid en Voortplanting. Een ANLb-leefgebied is groter en bestaat uit meerdere habitats.
Een ANLb-leefgebied is pas geschikt als daar, in voldoende mate, alle habitats aanwezig zijn voor specifieke soorten én deze onderling verbonden zijn: de vierde V van Verbinding.
Daarnaast bestaat Categorie Water en Categorie Klimaat. Daarbij ligt de focus van het beheer niet bij het realiseren van leefgebieden voor specifieke doelsoorten, maar op bredere doelen ten aanzien van bodem, water en klimaat. Deze maken (nog) geen onderdeel uit van de BoerenNatuurWijzer.
Beheer via pakketten
Het ANLb werkt met beheerpakketten: een set beheermaatregelen voor een specifiek doel, waar een vergoeding tegenover staat. Er zijn verschillende pakketten, bijvoorbeeld kruidenrijk grasland in weidevogelgebieden, wintervoedselakkers voor akkervogels of landschapselementen, zoals houtsingels en poelen voor onder andere broedvogels en amfibieën. In elk beheerpakket staan maatregelen die de ANLb-deelnemer moet uitvoeren (bv. jaarlijks maaien) of juist moet laten (bv. het gebruik van chemische onkruidbestrijding).
Een goed leefgebied voor soorten bestaat uit een mozaïek van verschillende beheerpakketten die samen voorzien in alle habitateisen.