Wat is ecologie?
Ecologie is de wetenschap die zich bezighoudt met de relaties tussen organismen en hun leefomgeving. Met andere woorden: hoe beïnvloeden planten, dieren en micro-organismen elkaar én hun leefomgeving? Ecologie kijkt daarmee naar de processen en omstandigheden die biodiversiteit mogelijk maken en beïnvloeden. Biodiversiteit verwijst specifiek naar de verscheidenheid aan leven in een bepaald gebied, zoals bijvoorbeeld het aantal verschillende soorten planten en dieren.
In de ecologie komen een aantal termen regelmatig voorbij, ook in deze BoerenNatuurWijzer. Hieronder wordt een toelichting gegeven op ANLb-leefgebied, leefgebied ofwel habitat en biotoop.
ANLb-leefgebied
De ANLb-regeling gaat uit van een leefgebiedenbenadering. Dat wil zeggen dat de inzet erop is gericht om gebieden zo in te richten en te beheren, dat ze geschikt zijn als leefgebied voor een soort of een groep van soorten.
Het ANLb onderscheidt drie soorten leefgebieden:
- Leefgebied Open grasland voor weidevogels
- Leefgebied Open akker voor akkervogels
- Leefgebied Dooradering voor (soorten van) ecologische verbindingen
ANLb-leefgebied is daarmee met name een term vanuit de regeling om een specifiek gebied weer te geven waar ANLb-subsidie mogelijk is.
Habitat of leefgebied
Habitat en leefgebied hebben dezelfde betekenis: de omgeving waar een bepaalde plant- of diersoort leeft. Een habitat omschrijft de (a)biotische eisen die één specifieke soort stelt aan zijn leefomgeving.
Een habitat (leefgebied) is geschikt voor een diersoort als het voorziet in de 3 V’s: genoeg Voedsel, een plek om zich te verschuilen (Veiligheid) en een plek voor Voortplanting. Daarnaast speelt de 4e V een belangrijke rol: Verbinding. Een soort moet zich kunnen verplaatsen in het landschap.
Biotoop
Een biotoop is een duidelijk afgebakend gebied met specifieke (a)biotische kenmerken. Denk aan een bos, poel, grasland, boomgaard, etc. De meeste dieren hebben verschillende biotopen nodig om invulling te geven aan hun leefgebied (habitat).
Kennis van ecologie helpt de juiste beheerpakketten op de juiste plek af te sluiten: welke eisen stelt een (groep van) soort(en) aan zijn leefgebied ten aanzien van Voedsel, Veiligheid en Voortplanting en hoe vertaal je dat naar concrete beheerpakketten?

Focus op kwantiteit van doelsoorten versus kwalitatieve habitat
De Vogel- en Habitatrichtlijn richt zich op het realiseren van een gunstige staat van instandhouding van soorten én hun habitat, waarbij zowel kwaliteit als kwantiteit een rol spelen. Kwaliteit wordt bijvoorbeeld beoordeeld op basis van de geschiktheid en samenhang van leefgebieden, terwijl kwantiteit, zoals populatie-aantallen, een belangrijke indicator is om vast te stellen of deze kwaliteit daadwerkelijk wordt bereikt. Binnen het ANLb is daarom aandacht nodig voor zowel de kwantiteit van soorten als de kwaliteit van de leefgebieden die een gunstige staat van instandhouding van die soorten ondersteunen.

BoerenNatuurWijzer en ecologie
Deze website geeft ecologische achtergrondinformatie over alle beheerpakketten en ANLb-doelsoorten:
- Per ANLb-leefgebied: welke combinatie van beheerpakketten is het meest geschikt om invulling te geven aan Open grasland, Open akker of Dooradering?
- Per beheerpakket: welke aandachtspunten zijn van belang voor een optimaal resultaat?
- Per doelsoort: welke combinatie van beheerpakketten is het meest geschikt om invulling te geven aan de habitateisen Voedsel, Voortplanting en Veiligheid, en in welke periode van het jaar?